Veelgestelde vragen

Wat is de kostprijs van een behandeling?

Wij zijn gedeconventioneerde therapeuten. Dat wil zeggen dat u minder krijgt terugbetaald van het ziekenfonds. Het bedrag dat je zelf betaalt per behandeling (het zogenaamde REM – geld: het bedrag dat overschiet na tussenkomst van het ziekenfonds), bedraagt bij Mathias en Robben €17,99 en bij Jasper €22,99. Beschik je ove een verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je bij beide therapeuten slechts € 2,5. Of je hier al dan niet recht op hebt, kan je navragen bij het ziekenfonds en/of terugvinden op de klever van jouw mutualiteit (XX1/XX1).
Voor Osteopathie betaalt u 37 euro, waarvan u 5 keer per jaar 10 euro krijgt terugbetaald via uw ziekenfonds.

Ben je een geconventioneerd therapeut?

Ik (Jasper Loos) ben een gedeconventioneerd therapeut. Dit wil zeggen dat ik de door het RIZIV opgelegde tarieven niet aanhoud. Momenteel is er een verschil in terugbetaling tussen geconventioneerde therapeuten en gedeconventioneerde therapeuten. Dit verschil in terugbetaling zal na vele jaren eindelijk verdwijnen zodra België opnieuw een volwaardige regering heeft (zucht).

Hoe kan ik een afspraak annuleren?

Een afspraak kan je enkel telefonisch annuleren. Indien we de telefoon niet kunnen beantwoorden, vragen we je een bericht achter te laten op het antwoordapparaat. Jouw afspraak dient 24 uur op voorhand geannuleerd te worden. Indien je de behandeling minder dan 24 uur op voorhand annuleert, zal deze in rekening gebracht worden.

Hoe lang duurt een behandeling?

Een kinesitherapeutische behandeling duurt minimaal 20 en maximaal 30 minuten. Tijdens de eerste behandeling zal een deel van de tijd naar het onderzoeken van je klacht gaan, waardoor de effectieve behandeltijd gedurende de eerste behandeling wat korter kan zijn.

Heb ik een doorverwijzing nodig van mijn behandelende arts?

Voor kinesitherapie heb je steeds een voorschrift nodig van een arts. Dit mag jouw eigen huisarts, een andere huisarts of een specialist zijn.

Hoe lang is mijn voorschrift geldig?

Een voorschrift van jouw arts moet binnen twee maanden na datum in gebruik genomen worden.

Op hoeveel beurten kinesitherapie heb ik jaarlijks recht?

Je hebt recht op 18 beurten kinesitherapie per pathologie (klacht), per jaar. Indien je een tweede of derde – verschillende – pathologie hebt, heb je opnieuw recht op 18 beurten.
Indien je een operatie hebt ondergaan, heb je (afhankelijk van de operatie en operatienummer) recht op een Fa-pathologie, waardoor je recht hebt op 60 beurten.
Indien je een zware chronische aandoening hebt (bijvoorbeeld reuma, parkinson of MS), heb je jaarlijks geen beperking in het aantal beurten kinesitherapie. Je behandelend specialist dient hiervoor een E-pathologie aan te vragen.

Ik ben mijn afspraak vergeten na te komen. Wat nu?

Indien je je afspraak bent vergeten en dus niet op het afgesproken tijdstip aanwezig was, wordt deze in rekening gebracht. We zullen je altijd contacteren vanaf het moment je meer dan vijf minuten te laat bent, zodat je eventueel nog kan komen om de resterende tijd van de behandelingstijd te kunnen gebruiken.

Wat gebeurt er wanneer ik te laat kom?

Indien je niet op tijd bent voor je afspraak, zal deze tijd niet ingehaald kunnen worden en van jouw behandeltijd af gaan. De behandeling kan dus niet uitlopen.

Heb ik een voorschrift van een arts nodig?

Kinesitherapie mag enkel uitgevoerd worden op voorschrift. Kinesitherapie zonder doorverwijzing en/of voorschrift is in België niet toegestaan. Osteopathie is vrij toegankelijk en hiervoor heeft u dus geen voorschrift van een arts nodig.