Voeding is niet meer schaars in onze westerse cultuur en omgeving. We moeten niet meer dagelijks op zoek naar voedsel, maar kunnen het gewoon in de supermarkt of in een gezellig zaakje kopen.

Obesitas en overgewicht zijn door vele studies reeds gelinkt aan het consumeren van verwerkte en bewerkte voeding. Dit mag ook niemand verbazen: 2000 kcal consumeren aan donuts is nu eenmaal makkelijker dan 2000 kcal eten aan appels. Donuts vallen onder het label hyperpalatiebel: voeding waarbij je snel kcal overconsumeert. Voor wie het wil weten: 8 donuts = 40  medium appels. Voor wie nog enkele cijfers wil:

  • 300g friet (kleine tot gewone friet in de frituur) = 1kg gekookte aardappelen
  • 1 cordon blue (170g) = 250g kipfilet
  • 1 snickers = 1 banaan, 1 appel & 2 kiwi’s
  • 150g kalf/rundsworst = 350g steak (afhankelijk van welk deel van de koe je neemt)
  • 100g spek = 1,7kg bereide bloemkool = 1,1kg rauwe wortelen
  • Het lijstje kan zo nog wel even doorgaan

Takeaway (pun intended): dat je je bewust moet zijn van het feit dat je verwerkt (hyperpalatiebel) voedsel erg makkelijk overconsumeert, zonder dat je hier veel voor moet eten. Hoeveel verwerkt voedsel eet jij werkelijk? Hoeveel groenten en fruit krijg jij dagelijks binnen? Wat ligt er op je boterham? Salami, preparé, zalmsalade, chocopasta, speculoospasta: allemaal bewerkt en makkelijk om jezelf er dik in te eten. Wees eerlijk tegen jezelf: wat eet ik eigenlijk en is dit wel verzadigend? Als ik gewicht wil verliezen, zou ik dan zaken beter kunnen aanpakken en het voor mezelf wat makkelijker maken?

Vele natuurlijke voedingsproducten zoals groenten, fruit, onbewerkt vlees, vette vis, magere vis, enzovoort zijn zeer verzadigende producten. Ook bevatten ze voldoende vezels en micronutriënten (vitaminen en mineralen) om alle processen in het lichaam vlot te laten verlopen.

In de volgende artikels komen we te weten hoe je deze informatie nu allemaal kan toepassen in je dagelijks leven. Wat kan ik doen zonder dat ik moet tellen? Wat als ik wel zou willen tellen, hoe begin ik hieraan? Ik heb de indruk als ik alles op een rijtje zet, dat ik al erg veel onbewerkt voedsel eet; Kan ik dan moeilijker gewicht verliezen? Ook zullen we stilaan overgaan naar het tweede deel van onze vergelijking: de OUT!

*De term verwerkte voeding wijst niet direct op een ongezond of hoog calorisch karakter. Het zijn wel vaak de bewerkte producten die hoog in calorieën zijn maar niet alle verwerkte voeding is hoog calorisch. Vandaar dat we in dit artikel de term hyperpalatiebel hebben geïntroduceerd.

Bronvermelding:

Juul F, Hemmingsson E. Trends in consumption of ultra-processed foods and obesity in Sweden between 1960 and 2010. Public Health Nutr. 2015.

Juul F, Martinez-Steele E, Parekh N, Monteiro CA, Chang VW. Ultra-processed food consumption and excess weight among US adults. Br J Nutr. 2018.

Louzada ML, Baraldi LG, Steele EM, et al. Consumption of ultra-processed foods and obesity in Brazilian adolescents and adults. Prev Med. 2015.

Nardocci M, Leclerc BS, Louzada ML, Monteiro CA, Batal M, Moubarac JC. Consumption of ultra-processed foods and obesity in Canada. Can J Public Health. 2019.