Kinesitherapeuten & artsen krijgen jaarlijks meermaals volgende vragen:

  • Zou ik nieuwe loopschoenen nodig hebben?
  • Zijn mijn schoenen niet goed voor mij?
  • Heb ik steunzolen nodig?
  • Moet ik nieuwe steunzolen? Zijn mijn steunzolen versleten?
  • Mijn voetzool zakt wat door, draag ik niet beter een steunzool?

Veelal worden deze vragen gesteld omdat je klachten hebt: achillespeesklachten, patellapeesklachten, hielspoor, scheenbeenvliesontsteking. Lopers zoeken vaak pas hulp, niet wanneer er pijn ontstaat maar wanneer er niet meer getraind kan worden zoals verwacht. En dat is al stap één: zoek op tijd de nodige hulp!

Nu verder naar schoenen en steunzolen: een goed antwoord kunnen we vinden in de huidige wetenschappelijke literatuur. We nemen je even mee 😉!

“Is it comfortable and is it on sale? That’s how I buy my running shoes” – C. Napier

Er is simpelweg geen bewijs om een specifieke schoen te adviseren voor een type voet of een persoon. Belangrijker is dat je je schoen kiest op basis van wat jij comfortabel vindt. Schoenen dragen die je comfortabel vindt, blijken blessurepreventief te werken t.o.v. schoenen die je niet comfortabel vindt. Laat je lichaam dus maar bepalen welke schoen voor jou de juiste is.

              “Mijn voetboog zakt door, dus ik moet een steunzool.”

Licht doorzakkende voetbogen blijken net beschermend te zijn tegen blessures. Maak je dus geen zorgen, iedereen heeft een uniek patroon en er zijn voldoende professionele lopers met behoorlijk doorgezakte voetbogen.

              “Moet ik steunzolen dragen?”

Net als bij schoenen is er voor steunzolen heel wat tegenstrijdige wetenschappelijke literatuur te vinden. Voor pijn onder de voetzool bijvoorbeeld, is er voldoende evidentie om te concluderen dat steunzolen weinig zin hebben. Voor bepaalde problemen t.h.v. de knie daarentegen, zijn er enkele studies die wel een effect laten zien. Een ander grootschalig onderzoek laat zien dat het dragen van steunzolen een risicofactor vormt voor loopblessures. Mijn conclusie:

Steunzolen mogen niet de eerste keuze zijn in jouw revalidatie- of preventiestrategie. Ze zorgen eerst en vooral voor een hoop praktische problemen: je moet ze continue in elke schoen kunnen dragen: niet zo handig. Bovendien zijn er andere strategieën die even effectief zijn: krachttraining bijvoorbeeld. Wanneer je toch kiest voor een steunzool: zorg er op zijn minst voor dat hij comfortabel zit.

Tegenwoordig vind je een heleboel schoenen op de markt en dat is goed: de kans is groter dat je een schoen vindt die bij je past. Schoenen kunnen je looppatroon wel degelijk veranderen en zullen ervoor zorgen dat je bepaalde structuren (pezen, gewrichten, ligamenten, spieren) meer of minder gaat belasten, maar onthoud goed: je lichaam past zich aan. Ga je van type schoen veranderen? Houd er rekening mee dat je belastbaarheid tijdelijk lager kan liggen.  

Zijn je schoenen versleten (zitten ze niet meer comfortabel)? Dat is het moment dat je nieuwe koopt. Is dit na een vast aantal kilometers of aantal maanden? Nee. Dat zal afhangen van het materiaal van de schoen, je lichaamsgewicht, de ondergrond, enzovoort. Laat niemand je vertellen dat je nieuwe schoenen nodig hebt wanneer je dit zelf niet nodig acht. Besteed je geld liever aan een goed boek over programmering, daar zal je meer uit halen dan uit je nieuwe “wonderschoenen”.

Bronnen

Fields KB, Sykes JC, Walker KM, Jackson JC. Prevention of running injuries. Curr Sports Med Rep. 2010 May-Jun;9(3):176-82. doi: 10.1249/JSR.0b013e3181de7ec5. PMID: 20463502.

Fuller JT, Bellenger CR, Thewlis D, Tsiros MD, Buckley JD. The effect of footwear on running performance and running economy in distance runners. Sports Med. 2015 Mar;45(3):411-22. doi: 10.1007/s40279-014-0283-6. PMID: 25404508.

Schelde J. [Facts and fiction about running shoes]. Ugeskr Laeger. 2012 Nov;174(48) 3011-3013. PMID: 23195354.

Sun X, Lam WK, Zhang X, Wang J, Fu W. Systematic Review of the Role of Footwear Constructions in Running Biomechanics: Implications for Running-Related Injury and Performance. J Sports Sci Med. 2020 Feb 24;19(1):20-37. PMID: 32132824; PMCID: PMC7039038.

Tran K, Spry C. Custom-Made Foot Orthoses versus Prefabricated foot Orthoses: A Review of Clinical Effectiveness and Cost-Effectiveness [Internet]. Ottawa (ON): Canadian Agency for Drugs and Technologies in Health; 2019 Sep 23. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549527/

van der Worp MP, ten Haaf DS, van Cingel R, de Wijer A, Nijhuis-van der Sanden MW, Staal JB. Injuries in runners; a systematic review on risk factors and sex differences. PLoS One. 2015 Feb 23;10(2):e0114937. doi: 10.1371/journal.pone.0114937. PMID: 25706955; PMCID: PMC4338213.