Een belangrijk deel van de gezondheidsvoordelen binnen een dieet, gevolgd door een persoon met overgewicht of obesitas, zijn te wijten aan het gewichtsverlies zelf. Desondanks mogen we niet denken dat gezondheid enkel bepaald wordt door gewicht. Er zijn vele gezondheidsvoordelen verbonden aan het eten van natuurlijke, onverwerkte voeding. Een Italiaanse studie uit 2020 (zie bronnen) vond dat:

  • mensen die voornamelijk ultra verwerkte voeding aten 30% meer sterfkans hadden door ‘alle oorzaken’
  • maar liefst 60% extra kans hadden op een dood aan een hartaandoening

In het resultaat van deze studie werd al rekening gehouden met de kcal inname. Ultra verwerkte voeding is dus een onafhankelijke boosdoener!

Je zou een eindeloos artikel (lees: boeken) kunnen schrijven over alle mogelijke voor- of nadelen van  voeding of voedingsbestanddelen, maar we gaan het in dit artikel houden bij enkele essentiële zaken zoals vezels, vitaminen en mineralen. Natuurlijk spelen er extra dingen mee zoals glycemische index, verzadigde vs onverzadigde vetten enzovoort, maar dat is voeding (héhé) voor een volgend artikel. De theorie over voeding en alles wat er bij hoort is vaak erg complex, maar de praktijk is daarentegen vrij voor de hand liggend: eet natuurlijke voeding in gezonde hoeveelheden en vergeet zeker je groenten en fruit niet.

Wat betreft groenten en fruit zijn alle experts het eens: ze zijn goed voor je gezondheid en werken ontstekingsremmend. Volgens een grootschalige studie zouden de voordelen kunnen oplopen tot minstens 800 gram groenten en fruit per dag. Opnieuw moeten we eerlijk zijn tegen onszelf: kom ik hier aan? Af en toe jezelf confronteren met een aantal cijfers kan ontzettend ontnuchterend werken.

De hoeveelheid vezels die we dagelijks innemen hebben een belangrijke invloed op onze gezondheid. Bijvoorbeeld onze darmflora: we weten dat een rijke en diverse darmflora bijdraagt tot een goede gezondheid. Deze darmflora teert op hetgeen wat wij niet kunnen opnemen en dit zijn onze  voedingsvezels! De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels bedraagt 25g per dag voor vrouwen en 38 gram per dag voor mannen. Ook zou het belangrijk zijn om erg veel verschillende bronnen van vezels te gebruiken, om zo de diversiteit van onze darmbacteriën meer te stimuleren. Volgens dr. Megan Rossi (tip: volg haar op Instagram via ‘theguthealthdoctor’), is het goed om 30 verschillende soorten fruit en groenten (noten, brood, etc. telt ze er ook bij) per week te eten en zo je biodiversiteit in je darmen te promoten. Even schetsen: 100g ongekookte pasta (volkoren, BONI) of 100g volkoren brood (ongeveer 6 sneetjes) bevat 6,8g aan vezels. Een appel? 3,5 gram vezels. Peulen: 2,5g per 100g. Niet zo makkelijk om aan 38g te komen, hé? Onderzoek wijst ook uit dat het merendeel van de bevolking niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt.

Vitaminen en mineralen: essentieel om te overleven en te functioneren. We gaan het niet langdradig maken, maar deze vind je opnieuw terug in natuurlijke voeding: noten, groenten, fruit, onverwerkt vlees, onverwerkte vis, granen, eieren, enzovoort.

Long story short: Er zijn 101 (zware understatement) dingen te zeggen over voeding en voedingsproducten. We spreken liever over een gezond of ongezond voedingspatroon dan over gezonde of ongezonde voedingsproducten. In latere artikels (niet in de reeks over gewichtsverlies) gaan we dieper in op specifieke zaken zoals kunstmatige zoetstoffen, gluten, lactose, rood vlees, caseïne, eieren, maar voorlopig houden we het bij het volgende: onverwerkte voeding met veel variatie geniet de voorkeur.

Bronvermelding:

Bonaccio M, Di Castelnuovo A, Costanzo S, De Curtis A, Persichillo M, Sofi F, Cerletti C, Donati MB, de Gaetano G, Iacoviello L. Ultra-processed food consumption is associated with increased risk of all-cause and cardiovascular mortality in the Moli-sani Study. Am J Clin Nutr. 2020 Dec 18:nqaa299. doi: 10.1093/ajcn/nqaa299. Epub ahead of print. PMID: 33333551.

Dagfinn Aune, Edward Giovannucci, Paolo Boffetta, Lars T Fadnes, NaNa Keum, Teresa Norat, Darren C Greenwood, Elio Riboli, Lars J Vatten, Serena Tonstad, Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies, International Journal of Epidemiology, Volume 46, Issue 3, June 2017, Pages 1029–1056.

Jandhyala SM, Talukdar R, Subramanyam C, Vuyyuru H, Sasikala M, Nageshwar Reddy D. Role of the normal gut microbiota. World J Gastroenterol, 2015.

Ma C, Avenell A, Bolland M, et al. Effects of weight loss interventions for adults who are obese on mortality, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and meta-analysis. BMJ, 2017.

Maggini S, Pierre A, Calder PC. Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. Nutrients. 2018;10(10):1531.

Prasad AS. Discovery of human zinc deficiency: its impact on human health and disease. Adv Nutr. 2013;4(2):176-190.

Rinninella E, Cintoni M, Raoul P, et al. Food Components and Dietary Habits: Keys for a Healthy Gut Microbiota Composition. Nutrients. 2019;11(10):2393.

Soliman GA. Dietary Fiber, Atherosclerosis, and Cardiovascular Disease. Nutrients. 2019;11(5):1155.