Je hebt lage rugklachten en je wilt weten waar deze nu eigenlijk vandaan komen, een logische en zeer menselijke reactie. Dit is in het geval van lage rugpijn echter niet zo simpel als we graag zouden denken. Er bestaat namelijk zoiets als aspecifieke lage rugpijn. En met aspecifiek bedoelen we inderdaad dat we niet kunnen achterhalen welke structuur verantwoordelijk is voor de pijn.

Pijn kan voortkomen uit verschillende structuren die zich in onze rug bevinden:

 • Een tussenwervelschijf
 • Spieren
 • Ligamenten
 • (Facet)gewrichten
 • Een zenuw

Studies wijzen aan dat we in het geval van aspecifieke lage rugpijn niet duidelijk kunnen aantonen van welke structuur jouw pijn nu eigenlijk afkomstig is. Veel zorgverleners beweren dat ze dit wel kunnen, maar ze kunnen het niet (ze beseffen dit zelf helaas niet). Deze zorgverleners zaaien erg vaak verwarring bij patiënten door een probleem te verkopen aan de patiënt, waarvoor zij de oplossing bieden. Vaak gaat dit “probleem” gepaard met een NOCEBO effect:

Het nocebo-effect is een negatief verwachtingseffect en de tegenhanger van het positieve verwachtingseffect dat bekend is als het placebo-effect. Populair gezegd: ‘Angst maakt ziek’. Iemand met autoriteit kan door een ongunstige diagnose te stellen (per abuis of niet) een negatieve verwachting wekken (beschrijving op wikipedia).

 • Jouw rug is instabiel
 • Jouw tussenwervelschijf is gedegenereerd of beschadigd
 • Je hebt een uitstulpende tussenwervelschijf (discusbulging)
 • Er zit een zenuw gekneld
 • Je bekken staat scheef
 • Je hebt een te groot beenlengteverschil
 • Je hebt zwakke buikspieren

Ze laten je denken dat er iets niet juist is en hierdoor ga je jezelf zien als rugpatiënt. Je ziet jezelf als zwak en voorbestemd om rugklachten te krijgen. Deze gedachten op zich kunnen allemaal leiden tot meer en veelvoudig terugkomende rugklachten.

Als mijn rugpijn aspecifiek is, hoe kunnen we er dan wat aan doen? Hoe los je een probleem op waarvan je niet eens weet waar het zit? Is dit geen probleem voor mijn herstel?

Neen, dit hoeft niet te betekenen dat we er niets aan kunnen doen of dat je hier niet van kan herstellen. Zo weten we wel welke factoren een invloed kunnen hebben op (aspecifieke) lage rugpijn en hoe we deze kunnen gebruiken in jouw voordeel. Twee voor de hand liggende zaken zijn slaapkwaliteit (& kwantiteit) en beweging, maar andere zaken zoals stress, roken, bepaalde voedingspatronen en overgewicht kunnen ook een invloed hebben op lage rugklachten. In het geval van sporters kan ook de trainingsbelasting overlopen en aangepast worden. Veel aangrijpingspunten dus, maar voor iedereen individueel verschillend.

Met optimistische groet,

Jasper Loos,

Osteo Actief.

Bronnen:

Koes BW, van Tulder MW, Thomas S. Diagnosis and treatment of low back pain. BMJ. 2006 Jun 17;332(7555):1430-4. doi: 10.1136/bmj.332.7555.1430. PMID: 16777886; PMCID: PMC1479671.

Maher C, Underwood M, Buchbinder R. Non-specific low back pain. Lancet. 2017 Feb 18;389(10070):736-747. doi: 10.1016/S0140-6736(16)30970-9. Epub 2016 Oct 11. PMID: 27745712.