Suiker en fruit!

Waar deze reeks artikels uiteindelijk voor bedoeld was, is dan ook eindelijk aan de beurt. Zoals we al zeiden, is suiker op zich helemaal niet zo schadelijk als we denken. Suiker kan wel gevaarlijk worden wanneer er te veel bronnen van mono- en disachariden geconsumeerd worden die arm zijn aan vezels en weinig tot geen verzadigend effect hebben. Hierdoor kan ons lichaamsgewicht te veel en te gemakkelijk toenemen.

Fruit daarentegen, scoort over het algemeen enorm goed op de verzadigingsindex van voeding. Je kan een groot volume aan fruit eten zonder hierdoor ook veel kcal in te nemen. De kans om kcal te overconsumeren is dus erg klein. De systematische reviews hierover zijn ook duidelijk: het toevoegen van fruit (en groenten) aan je dieet kan een belangrijke rol spelen in het managen van je gewicht. Het kan een belangrijke strategie zijn in het verliezen van gewicht en de kans dat je gaat bijkomen door fruit en groenten toe te voegen aan je dieet is zéér klein! Fruit en groenten zijn dus niet schadelijk maar meer dan waarschijnlijk goed voor onze gezondheid, zelfs in grote hoeveelheden.

De epidemiologische data is het hier dan ook mee eens. Fruit zorgt voor een lagere kans op dood vanuit alle oorzaken (all cause mortality) en is samen met groenten een van de enige voedingsmiddelen waar experts het over eens zijn. Groenten en fruit zouden de basis moeten vormen van elk menselijk dieet.

Weetje: de ‘all cause mortality’ daalt tot een inname van maar liefst 800 à 900 gram groenten en fruit per dag. Eat that motherf*cker!

Fruit is rijk aan vezels en fytochemicaliën, twee zaken waarvan we jaarlijks nog vele voordelen ontdekken. Fruit heeft een ontstekingsremmende werking en bovendien zitten ze boordenvol vitaminen en mineralen. En ja, de suiker die krijg je er gratis bij. Maar daar zou ik me dus niet te veel zorgen over maken. Een banaan of druiven staan bekend als “rijk aan suiker”, maar een normale portie bevat niet meer dan een glaasje (250 ml) cola. En wat vind je nu meer verzadigend? 100 g druiven of een glas cola? Mijn keuze is snel gemaakt.

Bronnen:

Banafshe Hosseini, Bronwyn S Berthon, Ahmad Saedisomeolia, Malcolm R Starkey, Adam Collison, Peter A B Wark, Lisa G Wood, Effects of fruit and vegetable consumption on inflammatory biomarkers and immune cell populations: a systematic literature review and meta-analysis, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 108, Issue 1, July 2018, Pages 136–155, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy082

Dagfinn Aune, Edward Giovannucci, Paolo Boffetta, Lars T Fadnes, NaNa Keum, Teresa Norat, Darren C Greenwood, Elio Riboli, Lars J Vatten, Serena Tonstad, Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies, International Journal of Epidemiology, Volume 46, Issue 3, June 2017, Pages 1029–1056, https://doi.org/10.1093/ije/dyw319

Impact of Whole Fresh Fruit Consumption on Energy Intake and Adiposity: A Systematic Review (2019). Stephan J. Guyenet. Frontiers in Nutrition.

Mytton, O.T., Nnoaham, K., Eyles, H. et al. Systematic review and meta-analysis of the effect of increased vegetable and fruit consumption on body weight and energy intake. BMC Public Health 14, 886 (2014). https://doi.org/10.1186/1471-2458-14-886